24. Godišnja skupština Matice slovačke Zagreb

U utorak 21. siječnja 2020., u prostorijama Češkog narodnog doma u Zagrebu, od 18:00 sati održana je 24. redovna Godišnja skupština Matice slovačke Zagreb (u daljnjem tekstu MSZ). Redovnu skupštinu vodio je predsjednik MSZ Zlatko Jevak, koji je pozdravio prisutne članove i goste MSZ. Skupštini je prisustvovao i Martin Machata, predsjednik Hrvatsko-slovačkog prijateljstva. Predsjedavajući MSZ Zlatko Jevak, nakon državne hrvatske i slovačke himne, kratko je pročitao financijski plan za 2020. godinu, koji je donesen i prihvaćen 15. prosinca 2019. godine, a unaprijed svim članovima poslan poštom. Također je pročitao nacrt programa za 2020. godinu. Predsjedavajući MSZ podnio je kratko izvješće o prošlogodišnjim aktivnostima MSZ-a, a posebno je naglasio tečajeve slikanja koji su se održavali u sklopu umjetničko-literarne sekcije MSZ-a i za koju su članovi MSZ-a vrlo zainteresirani. Nadalje, spominjao je mjesečne kulturne večeri na kojima je MSZ obilježavala godišnjice istaknutih slovačkih ličnosti, pripremala prezentaciju slovačkih uskrsnih običaja, održala projekciju  dokumentarnih filmova koji su prikazivali prirodne ljepote Slovačke.

MSZ je prošle godine također obilježila 150. obljetnicu Juraja Haulika, zagrebačkog biskupa (rodom iz Slovačke), a kasnije i hrvatskog kardinala Rimokatoličke crkve. Također, na inicijativu prof. dr. sc. Ivana Biondića, glasnogovornika Hrvatske akademije za obrazovanje i umjetnost u dijaspori, MSZ organizirala je drugo predstavljanje njegove knjige pod nazivom „Kardinal Haulik – prorok jugoslavenske propasti“. Otkako je Ministarstvo kulture Slovačke Republike proglasilo 2019. godinu Milana Rastislava Štefánika, jednog od prvih osnivača Čehoslovačke Republike, MSZ je pripremila predavanje o ovom velikom Slovaku. Zajedno s ostalim nacionalnim zajednicama koje djeluju u Gradu Zagrebu, MSZ sudjelovala je na uskrsnoj izložbi koja se održala u prostorijama Hrvatska kuća -Materina priča. Također je MSZ sudjelovala na kulturnoj manifestaciji „Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba“ gdje se predstavila izdavački, folklorno i gastronomski.

Predsjednik MSZ zahvalio je članicama Đurđici Suši, Ani Jevak za pripremu kolača te ostalih delicija koje su pripremala s ljubavlju i radošću za sve mjesečne sastanke i aktivnosti. Na kraju skupštine predsjednik MSZ Zlatko Jevak dao je riječ Martinu Machati, koji se zahvalio predsjedavajućem Zlatku Jevaku na podršci i pomoći tijekom organiziranja Međunarodnog skupa u povodu 25. obljetnice slovačkog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održanog 07. prosinca 2019. Oba predsjedavajuća izrazila su spremnost za daljnju suradnju u narednom razdoblju. Redovna godišnja skupština zaključena je druženjem uz malo osvježenje.

Autor: A.B.
Foto: V.B.

Scroll to Top