Advent u Bratislavi

Čarobnu atmosferu božićno ukrašenih trgova uživali su zagrebački članovi Matice slovačke Zagreb u glavnom gradu Slovačke u Bratislavi. Predbožićno vrijeme povezano je s ukrašenim ulicama, božićnim drvcima i štandovima prepunim bogate ponude. Bratislava je bila ispunjena ljudima i dobrim raspoloženjem. Božićno ukrašeni trgovi u Bratislavi imaju dugu tradiciju i privlače mnoge stanovnike Bratislave, kao i posjetitelje izvana, na ugodne adventske i božićne trenutke.

14 i 15. prosinca 2019. članovi Matice šetali su ukrašenim ulicama centra Bratislave. Miris kobasica, pečenja, kolača, palačinki od krumpira, kuhanog vino, punča i meda privukao je mnoge od nas da na štandovima u Hviezdoslavovoj ulici i Glavnom trgu isprobamo sve dobrote kojih u Zagrebu nema. Osim bogatih štandova hranom mogli su se kupiti i mnogi suveniri a posvuda se čula različita glazba jer su na trgovima nastupali razni dječji i strani bendovi.

Matičari su u Bratislavi bili u pratnji turističkog vodiča, diplomiranog povjesničar g. Juraja Polačeka, koji im je dao kratak obilazak starog grada Bratislave te nas je vodio do crkve Sv. Elizabete, takozvane Plave crkve u Bratislavi. Ta je crkva građena u stilu Art Nouveau i  karakterizira je plava žbuka te plavo ostakljeno krovište. Interijer crkve mnoge je iznenadio također prekrasnom bijelo-plavom bojom, plavim mozaicima i ukrašenim zidovima. Čak su i crkvene klupe obojene plavom bojom.

Božićno ozračje odražava se i u starom dvorcu Bratislava gdje su turisti, koji su posjetili dvorac i njegov muzej mogli uživati ​​u lijepim i neobično ručno izrađenim božićnim poklonima iz cijele Slovačke. Ispred starog dvorca u Bratislava slikali su se i naši Matičari. Nažalost, dva dana u Bratislavi prošla su vrlo brzo, ali ugodan adventski vikend ostat će nam sjećanju još dugo.

Autor: A.B.
Foto: V.B.

Scroll to Top