Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba

Dana 10. prosinca 1993. godine uspostavljena je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Zagreba (u daljnjem tekstu Koordinacija), koja trenutno čini 9 vijeća i 11 predstavnika nacionalnih manjina koji djeluju na području Grada Zagreba. Ove godine Koordinacija je svoj dan proslavila 8. prosinca 2019. u 12 sati. u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Predsjednik Koordinacije Juraj Bahník pozdravio je uvažene goste i sve predstavnike nacionalnih manjina. Među uglednim gostima istaknuo je Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba i njegove suradnike, Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalnih manjina u RH, Alena Tahirija, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u RH, te predstavnike medija.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Koordinacije rekao je da je Grad Zagreb grad otvorenih vrata u kojem su nacionalne manjine našle dom i čuvaju svoju tradiciju i kulturu. Tijekom cijele godine vijeća i predstavnici nacionalnih manjina pripremaju razne događaje i aktivnosti ne samo za svoje nacionalne manjine, već i za građane Zagreba, jer su događaji koji se pripremaju uglavnom otvoreni za širu javnost. Također je spomenuo da u svakoj organizaciji postoje problemi koje je potrebno riješiti, a Koordinacija je probleme, kao i do sada, rješavala u međusobnom dijalogu s predstavnicima spomenutih institucija.

Alexander Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u RH,  pohvalio se dobrom suradnjom i uspješnim pregovorima s Vladom Republike Hrvatske u vezi s osiguravanjem sredstava za programe udruga nacionalnih manjina. Naglasio je kako manjine sada imaju mnogo bolje uvjete na polju kulturne autonomije nego što su ikada prije imali. Naglasio je veliku ulogu nacionalnih manjina u javnom, društvenom i političkom životu. Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić u svom kratkom govoru naglasio kako su nacionalne manjine bitne u Gradu Zagrebu jer su one bogatstvo demokracije. Izuzetno pamti dan kada je uspostavljena Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Zagrebu i osobno je ponosan što se grad, tijekom svog mandata, uzdigao na razinu višenacionalnog centra kulture.

Raznovrsni kulturni, umjetnički i glazbeni program pružile su pjevačke i glazbene skupine pripadnika nacionalnih manjina koje djeluju u gradu Zagrebu: bošnjačka, slovenska, mađarska, češka i crnogorska manjina. Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba izdala je bilten u 2019. godini u kojem je zabilježila aktivnosti nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu u 2018. godini.

Autor: A.B.
Foto: V.B. i S.Š.

Scroll to Top