Posjetili smo Maticu hrvatsku Križevci

Matica slovačka u Zagrebu već gotovo petnaestak godina održava prijateljske veze sa ogrankom Matice hrvatske u Križevcima, čija je predsjednica već dvadeset godina prof.mr.sc.Renata Husinec. Ove veze su počele početkom 2ooo. godine, kada smo ušli u zajednički projekt izdavanja na hrvatskom jeziku knjige dr. Stanislava Stolarike iz Košica “Humenski zavod i tri košička mučenika”. Msgr.S.Stolarik sada je biskup u Košicama. MS Zagreb već je pripremila nekoliko studijskih putovanja u istočnu Slovačku, kao što smo to učinili i ove godine 3o.travnja do 4.svibnja 2014. Na ovim putovanjima svaki puta su bili i članovi ogranka Matice hrvatske iz Križevaca na čelu sa predsjednicom gđom Renatom Husinec, njenim suprugom Franjom i još nekoliko članova iz Križevaca. Gđa Renata nas je pozvala u Križevce i taj smo posjet učinili u subotu 31.svibnja 2o14. Bilo nas je 26 članova MS iz Zagreb i za nepunog sata vožnje autobusom stigli smo u Križevce, povijesni grad, koji je već u 13 st. bio središte županije, a 1252.god. dobio kraljevske privilegije. Godine 1397, u Križevcima je održan “krvavi sabor”, na kojemu je po nalogu kralja Žigmunda sasječen Stjepan Lacković, erdeljski vojvoda sa pristašama. Domaćini su nas dočekali u dvorištu Gradskog muzeja te sukladno odredbama “križevačkih štatuta” nazdravili smo se čašicom domaće šljivovice i zagorskim štruklima. Dočeku je nazočila gđa Renata Husinec sa suprugom Franjom i direktor Gradskog muzeja prof. Zoran Homen. Nakon prijateljske okrepe direktor Gradskog muzeja g. Zoran nas je proveo muzejom, u kojemu se upravo održava izložba radova ak. slikara Matka Antolčića „Hrvatski sveci, blaženici u našem narodu“.

krizevci-msz

Ova izložba u Križevcima traje do lo. srpnja, a u kolovozu će biti prikazana u Muzeju grada Trogira, u rujnu i listopadu u Galeriji “Vinko Draganja“ dominikanskog samostana u Splitu, te u veljači iduće godine u Samostanu župe sv.Augustina Kažotića u Zagrebu. Od brojnih slika posebno su nas dirnule slike bl. Augustina Kažotića, bl. Ozane Kotorske, sv. Marka Križevčanina kao i bl. Katarine Kosača-Kotromanić. Ak.slikar Matko Antolčić rođen je 8.lipnja 1988.god. u Bjelovaru, a do sada je priredio dvanaest samostalnih izložbi, od čega i jednu izvan Hrvatske. Iz Muzeja smo sa domaćinima otišli u prostorije ogranka Matice hrvatske, gdje nas je predsjednica gđa Renata upoznala sa bogatom izdavačkom djelatnošć a zatim smo posjetili povijesnu crkvicu sv. Križa iz 1232. god. Tu smo vidjeli i povijesnu sliku Otona Ivekovića (1869-1939), kada je na “krvavom križevačkom saboru” smaknut vojvoda Stjepan Lacković sa pristašama.

Nakon crkvice sv.Križa, razgledali smo čuvenu grkokatoličku katedralu Presvetog Trojstva, te obnovljene biskupske odaje i knjižnicu, u kojoj se čuva preko lo.ooo vrijednih knjiga od 15. do 20. stoljeća. Sestre Bazilijanke, koje su došle u Križevce 1915. godine, zaslugom križevačkog biskupa Julija Drohobeckog i njegovog vikara Dane Šajatovića, danas su čuvarice katedrale Presvetog Trojstva. Na katedrali smo vidjeli i majstorije velikog graditelja Hermana Bollea. Nakon razgledavanja katedrale i biskupskih odaja, sa domaćinima smo autobusom obišli nekoliko lijepih naselja pod Kalnikom, da bi u novouređenim prostorijama poljoprivredne zadruge odsjeli, gdje smo imali priređen ručak. Nakon dobrog ručka domaćini su predložili da prekršimo odredbe “križevačkih statuta” i da zdravicu održe članice nježnijeg spola , to su i učinile Jasna Ivančić, Višnja Buković i Dunja Anzulović, koje su to veoma uspješno obavile. Zahvaljujući se gđi Renati, Zlatko Jevak, predsjednik Matice slovačke Zagreb, poklonio joj je lijepi veliki „modranski tanjur“ i butelju Spišske borovičke. Sa ovog kratkog putovanja svi su članovi ponijeli nezaboravne dojmove, a zahvaljujući trudu naše domaćice gđe Renate i njenog supruga Franje.

autor: A.B.
foto: V.B.

Scroll to Top