Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba 2014.

Dan nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu se obilježava već drugu godinu i to pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Na obilježavanju je sudjelovalo 18 manjina koje djeluju na području Grada Zagreba. Manjine su posjetiteljima pokazale svoje tradicionalne običaje, nošnju, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, poeziju, izdavaštvo, tiskovine i naravno pripremili su svoju tradicionalnu kuhinju, koja je vrlo različita i vrlo privlačna za posjetitelje. Svečanu proslavu otvorio je gospodin Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu a prisutne je u ime gradonačelnika pozdravila njegova zamjenica Vesna Kusin.

sk-dnm14-0

Naša manjina je ove godine pripremila kolače od šljiva, namaze od slovačkih sireva, nama poznate „bryndze“. Također, nisu nedostajali „korbačiky“ -pletenice od ovčjeg sira, koji su bili vrlo interesantni za sve posjetitelje našeg štanda. Iz Slovačke smo za ovu prigodu donesli i slovačke kekse – napolitanke kao što su Mila, Horalky, Kávenky, Miňonky…, slovačko pivo „Smädný mních“ i „Kelt“. Sokove, kao što je „Kofola“ i nešto rakije – „Borovičku“ i domaću medicu. Na našem štandu smo prezentirali i tiskane knjige te različite brojeve časopisa „Prameň“ za koje su posjetitelji pokazali velik interes.

Navedene produkte prezentirali su Alena Bali i Vladimir Bali zajedno s našim Predstavnikom slovačke nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, također i predsjednikom Matice slovačke u Zagrebu Zlatkom Jevakom. Drago nam je bilo da su naš štand posjetili predstavnici iz slovačkog Veleposlanstva – nova konzulica Veleposlanstva Republike Slovačke u Hrvatskoj Iveta Mesiariková i zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru Vladimir Bilek, koji nas je posjetio sa svojom obitelji. Cilj ove manifestacije je prikazati manjine kao dio hrvatskog društva, koje obogaćuje kulturu i život u Zagrebu svojom različitošću i ljepotom.

autor: A.B.
foto: V.B.

Scroll to Top