Dvorci i zamci u Slovačkoj

Drugi susret Matice slovačke Zagreb u 2020. godini održao se 08. veljače od 18 sati u Češkom domu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predstavnika slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Kulturnu večer u obliku predavanja na temu “Dvorci u Slovačkoj” povezanog s kvizom znanja pripremio je Martin Machata, predavač i lektor na Odsjeku za slovačku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za bolju prezentaciju predavanja, gospodin Machata je obogatio svoje izlaganje predstavljanjem fotografija slovačkih dvoraca i zamaka.

Mnogi prisutni bili su iznenađeni kada su saznali da u Slovačkoj postoji gotovo 300 dvoraca i zamaka, što je usporedivo sa zemljama poput Italije, Španjolske ili Francuske. Prisutni su mogli vidjeti i čuti zanimljive činjenice o Bratislavskom dvorcu, staroj utvrdi Devín, Trenčinu, dvorcu Čachtice i dvorcu Bojnice. Za dvorac u Bratislavi kažu da izgleda kao “obrnuti stol”. Ovaj dvorac bio je posebno popularan kod kraljice Marije Terezije, koja je često ovdje boravila, zahvaljujući kojoj je dvorac stekao barokni stil, francuske vrtove i sl. U njemu se nalazi najstarija i najveća kula dvorca tzv. „Krunski toranj“, sagrađen u 13. stoljeću kao obrambeni toranj, koji je svoje ime dobio po kruni i draguljima koji su se tamo čuvali u povremenim razdobljima od 1552. do 1783. godine. Dvorac Devín smješten je na visokoj stijeni iznad ušća rijeka Dunava i Morave. To je jedno od najvažnijih povijesnih i arheoloških nalazišta te datira iz 864. godine. Utvrda je imala strateško mjesto u ovom dijelu Europe, jer je mogla nadzirati važne trgovačke putove. Bila je svjedokom slave i pada Velike Moravske, prve državne jedinice slavenskih naroda u Slovačkoj.

Dvorac Devín također je bio svjedokom buđenja „Šturovaca”, jednog od najvažnijih slovačkih događaja mladih intelektualaca u razvoju nacionalne svijesti u prvoj polovici 19. stoljeća. Srednjovjekovni dvorac Trenčín uzdiže se iznad grada Trenčina, a dvorac je poznat i u vrijeme Rimljana, o čemu svjedoči ugravirani natpis „Laugaricio“ iz 179. godine. Dvorac je također povezan s legendom o lijepoj djevojci Fatimi i turskom plemiću Omaru te priča o njihovoj ljubavi. Dvorac Čachtice vezan je legendom o Elizabethi Bathory,  supruzi Františeka Nadašdyja. Legenda kaže da je grofica, kako bi očuvala mladost, ubijala mlade djevojke te se kupala u njihovoj krvi. Kad su se glasine proširile u kraljevstvu o njenoj ludosti, posjetio ju je iznenada grof Juraj Thurzo sa svojom vojskom, kako bi se sam uvjerio u istinitost glasina. Pronašavši u tamnicama više od 100 žrtava mladih žena, groficu Elizabethu živu je zazidao u zidine dvorca. O ovoj legendi napisano je mnogo knjiga i napravljeno puno filmova. Najpoznatiji je film Bathory iz 2008. godine redatelja Juraja Jakubiska.

Dvorac Bojnice, sagrađen je 1860. godine po uzoru na francuske dvorce. Poznat je po Međunarodnom festivalu duhova i utvara, koji se održava svake godine od 1994. između travnja i svibnja. Festival posjeti preko 50 000 posjetitelja godišnje. Nakon zanimljivog predavanja uslijedio je očekivani kviz u kojem su se svi lijepo nasmijali i zabavili a glavna nagrada pripala je gospođi Ani Jevak, supruzi predsjednika MSZ. Matica slovačka Zagreb zahvalila je gospodinu Machati na predavanju te mu uručila mali poklon naše članice Đurđice Suše, koja je sašila ukrasne vrećice i poklone za kćerke predavača. Na kraju večeri bila je mala zakuska koju su pripremile članice MSZ za sve prisutne.

Autor: A.B.
Foto: V.B.

Scroll to Top